Απριλίου 28, 2025

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας

Όνομα χρήστη
Κωδικός
Να με θυμάσε

Νέα Έναρξη Δραστηριοτήτων Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου!

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι τα τμήματα δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου ξεκινούν αρχές Οκτωβρίου 2024! 
Μαθήματα χορού, ζωγραφικής, θεάτρου, παραδοσιακής μουσικής και πολλές άλλες δραστηριότητες σας περιμένουν για να εξερευνήσετε τη δημιουργικότητα σας και να γνωρίσετε νέες δεξιότητες.
Δηλώστε συμμετοχή στο μάθημα που σας ενδιαφέρει καλώντας στο τηλέφωνο του αντίστοιχου δασκάλου ή δασκάλας.
Μην χάσετε την ευκαιρία να γίνετε μέρος της πολιτιστικής μας οικογένειας! 
3ος Ροδάνθειος Δρόμος
 
Αγώνας 5,000 μ.
 
1η: Δήμητρα Ανδρούτσου
2η: Αλεξάνδρα Σμυρνάκη
3η: Χριστίνα Παπαχατζάκη
 
1ος: Τάκης Μενεγής
2ος: Δημήτριος Δαγκωνάκης
3ος: ΝίκοςΖηδιανάκης
 
Παιδικός Αγώνας 1,000 μ.
 
1η: Αγγελική Καλαιτζάκη
2η: Τατιάνα Αναστασάκη
3η: Μαρία Αναστασάκη
 
1ος: Εμμανουήλ Χαιρέτης
2ος: Εμμανουήλ Αναστασάκης
3ος: Δημήτρης Τσουλακίδης
 
ΛΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ με τους αριθμούς συμμετοχής θα βρείτε εδώ: https://pdfhost.io/v/kSp9NhE5S_
Μπορείτε να αντιστοιχίσετε το νούμερο σας με τον χρόνο που έχει καταγραφεί.
Ευχαριστούμε θερμά τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης: Νικολάου Θανάση, Κοπιδάκη Γιάννη, Μακράκη Ειρήνη, Νάκη Κυριακή, Πλαγιανάκου Δήμητρα, Κυπραίο Γιώργο, Μπουχλάκη Ελπίδα, Κωλέτση Χριστίνα ,Μπάντρα Σταυρούλα και την ειδικευόμενη αναισθησιολογίας κα. Παναγιώτα Δαριβιανάκη, που αφιέρωσαν χρόνο και μας έκαναν μια εξαιρετική και άρτια οργανωμένη ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση κατοίκων του Αγ. Ιωάννου και άλλων προαστίων του Ηρακλείου στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με τα χέρια, στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή αλλά και στις βασικές αρχές πρώτων βοηθειών.
 
H ομάδα Basic Life Support - BLS Ηράκλειο μέλη των οποίων ήταν οι φοιτητές/εκπαιδευτές μας, στεγάζεται στο Εργαστήριο Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι εκπαιδευτικό κέντρο και είναι αναγνωρισμένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (erc.edu). Τελεί υπο την αιγίδα της καθηγήτριας ανασθησιολογίας ΠΑΓΝΗ κας. Αλεξάνδρας Παπαϊωάννου και τον Δ/ντη ΤΕΠ ΒΝΠΗ κο. Όθων Φραϊαδάκη.
 
Ευχόμαστε η συνεργασία αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο για επόμενες δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση ακόμη περισσοτέρων πολιτών.
 
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όλοι μπορούμε να σώσουμε μια ζωή με τα 2 μας χέρια αρκεί να γνωρίζουμε τον τρόπο!
 
Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι μέσα από τη διαδραστική αυτή διαδικασία πήραν εφόδια και πληροφορίες ώστε να μπορούν να παράσχουν πρώτες βοήθειες όπου χρειαστεί.
 
Λόγω της - συγκινητικά - μεγάλης ανταπόκρισης, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καλύψουμε όλες τις συμμετοχές. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου για να ενημερωθείτε για μελλοντική επανάληψη του σεμιναρίου.
 
 
 
Σε μια περίοδο που η ψυχική υγεία έχει αρχίσει να απασχολεί την κοινωνία, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες (παιδιά και έφηβοι) που είναι πιο ευάλωτες, ο Πολιτιστικό Σύλλογος Αγίου Ιωάννου διοργάνωσε εκδήλωση με διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου. Μας βοήθησαν να εστιάσουμε στις αιτίες των κοινωνικών προβλημάτων (κακοποιήσεις, εξαρτήσεις, βίες ή αποκλίνουσες συμπεριφορές κά), στην επίδραση του lock down την περίοδο της πανδημίας στις ευαίσθητες αυτές ηλικίες, αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα τις δυνατότητες και ανάγκες για την πρόληψη τους.
 
Ευχαριστούμε την Μαρία Αναστασάκη (ψυχίατρο) που με την ομιλία της μας εισήγαγε στις έννοιες γύρω από τα ψυχικά νοσήματα, τις εξαρτήσεις κά, τα πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά που δείχνουν τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες σε ειδικούς λειτουργούς της ψυχικής υγείας, με μια σειρά ειδικοτήτων για την ολόπλευρη στήριξη του ατόμου.
 
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Γιώργο Σαμιωτάκη (παιδοψυχίατρο στο ΠΑΓΝΗ) που εστιάζοντας στα ζητήματα των κακοποιήσεων, πραγματικά μας ευαισθητοποίησε στα ζητήματα της ευθύνης που έχουμε σαν κοινωνία να σταθούμε πλάι στην νέα γενιά. Να αναγνωρίζουμε αλλά και να πράττουμε απέναντι σε κάθε μορφής κακοποιητική συμπεριφορά, να απαιτούμε την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υγείας μέσα από τα νοσοκομεία αλλά και τα σχολεία. Την αναγκαία βοήθεια στο επίπεδο της πρόληψης με στήριξη στην οικογένεια, στους εκπαιδευτικούς και συνολικά στο περιβάλλον των παιδιών και εφήβων.
Ακόμη ευχαριστούμε για τις παρεμβάσεις τους:
 
Την Λίνα Καλογήρου (εργαζόμενη στην κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη) η οποία ανέδειξε την δουλειά της ομάδας σε πιάτσες και στέκια νεολαίας χτίζοντας δεσμούς με παιδιά που βρίσκονται στη φάση πειραματισμού με ουσίες.
Τον Δημήτρη Δουλουφάκη (αντιπρόεδρο της Ένωσης συλλόγων γονέων μαθητών Δ. Ηρακλείου) για την ζωντανή εικόνα που μετέφερε με προβλήματα αλλά και με τις ανησυχίες των γονέων μέσα από τα σχολεία.
Την Κατερίνα Χαλκιαδάκη (μέλος του ΔΣ της ομάδας γυναικών της ΟΓΕ-ψυχίατρος) που μετέφερε την εμπειρία των διεκδικήσεων για ενίσχυση της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και του ιατροπαιδαγωγικού που αποτελούν απαραίτητες δομές για την ψυχική υγεία στις νεαρές ηλικίες.
 
Τέλος ευχαριστούμε όλους όσους στήριξαν την εκδήλωση και πρακτικά αλλά και με την παρουσία τους μέσα από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις τους σε μια ζωντανή και δημιουργική συζήτηση.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ιωάννου συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία-Συρία.
 
Η ομάδα Αλληλεγγύης του Π. Συλλόγου συγκέντρωσε κουβέρτες, είδη προσωπικής υγιεινής & χαρτικά, τρόφιμα μακράς διαρκείας και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
 
θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπολίτες μας, που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά μας και έσπευσαν να προσφέρουν για τους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.

Με αφορμή το βιβλίο "Ο Πρίγκιπας Χαρταετός" γίναμε, για δεύτερη φορά, μικροί και μεγάλοι, μια όμορφη συντροφιά στις 15 Ιανουαρίου 2023 στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη. Η αίθουσα Ταντάλου & Γαζίου μεταμορφώθηκε στο νησί του Πηγαινέλα.

Η Ελένη Μπετεινάκη μας μετέφερε στη Χώρα της Φαντασίας με την ζεστή αφήγηση της και τις υπέροχες κούκλες της. Μας αποκάλυψε τον μαγικό τρόπο που καθετί, μικρό ή μεγάλο, μπορεί γίνει έμπνευση για μία καλή ιστορία. Μας θύμισε τον σπουδαίο ρόλο που παίζει ο εικονογράφος στην ολοκλήρωση ενός βιβλίου. Ανταλλάξαμε σφιχτές αγκαλιές, αληθινά ευχαριστώ και υποσχέσεις να ανταμώσουμε ξανά. Τα παιδιά ζωγράφισαν το όνειρο τους στον χαρταετό τους κι έφυγαν πετώντας.

Ο ήρωας του βιβλίου μας θύμισε ότι με καλή πρόθεση, ευγένεια κι εμπιστοσύνη τα όνειρα πραγματοποιούνται. Και κάπως έτσι αρχίζει και το δικό μας όνειρο "Με αφορμή ένα βιβλίο..." να παίρνει μορφή και ν' αποκτάει τη δική του φωνή.
 
Η εθελοντική ομάδα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης "Μαρίνος Ιδομενέως" ευχαριστεί το Δ.Σ. για την συνεργασία, την Δέσποινα Μαραγκάκη για την σταθερή υποστήριξη και το κατάστημα MOCANNELLA στην Λεωφόρο Κνωσού για το γλυκό κέρασμα που πρόσφερε στους επισκέπτες μας. 

Στους αρχαιολογικούς χώρους Αρχανών, Ανεμόσπηλια, Βαθύπετρο και στο αρχαιολογικό μουσείο, ξεναγήθηκαν φίλοι και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Ιωάννη το Σάββατο, 4 Ιουνίου, από την ξεναγό και συγγραφέα κα. Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη.

Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την προσφορά της αγαπημένης μας συνεργάτιδας και επίτιμου μέλους του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Ιωάννη.

Εκτιμούμε το εθελοντικό της έργο στο Ηράκλειο και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει ακούραστα γνώση και πληροφορίες για το παρελθόν και την ιστορία μας.

Δεν είναι μόνο η προσφορά, είναι και ο τρόπος και η ευγένεια & το ήθος που αγγίζει όλους εμάς που απολαμβάνουμε τους καρπούς της γνώσης της.

 

Ευχαριστούμε κα. Αθηνά!

Ο Χάνδακας υπέφερε ανέκαθεν από έλλειψη νερού.
 
Την πόλη εξυπηρετούσαν πηγάδια, δεξαμενές για το βρόχινο νερό και κάποιες μικρές πηγές γύρω από την πόλη που διοχέτευαν νερό σε δημόσιες κρήνες. Οι κάτοικοι αναγκάζονταν να αγοράζουν από τους νερουλάδες το νερό από το πηγάδι του Κατσαμπά ή από τον ποταμό Καίρατο που όμως δεν ήταν ιδιαίτερα καθαρό. Μόνο κατά τον 16ο αι., όταν φάνηκε πια καθαρά η τουρκική απειλή, η Βενετία άρχισε να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ύδρευση των αστικών κέντρων της Κρήτης, ώστε σε περίπτωση πολιορκίας να μην υπάρξει απόλυτη λειψυδρία. Κατασκευάστηκαν λοιπόν νέες δεξαμενές, δόθηκε διαταγή να επισκευαστούν οι παλιές και οι Βενετοί σκέφτηκαν να μεταφέρουν στο Χάνδακα νερό πηγών με υδραγωγείο φυσικής ροής.
 
Το 1626 ήρθε στην Κρήτη ο ανώτατος αξιωματούχος Φραγκίσκος Μοροζίνι αρχικά ως Δούκας το 1612 και ως γενικός προβλεπτής το 1625 (ο τελευταίος υπερασπιστής της Κρήτης, με το ίδιο όνομα, ήταν ανιψιός του).
Ο Μοροζίνι, διαβάζοντας μια έκθεση του Οrsini με περιγραφή του Γιούχτα, είδε ότι εκεί βρίσκονταν πολλές πηγές με καλά και υγιεινά νερά: πήγε ο ίδιος και βρήκε δύο πράγματα που ήταν τα θεμέλια του νέου υδραγωγείου: πολλές πήγες με άφθονα νερά που μπορούσαν να ενωθούν όλα μαζί στο Καρυδάκι και ότι ήταν υψηλότερα από την πόλη 120 γεωμετρικά βήματα, άρα μπορούσαν να διοχετεύσουν νερό στην πόλη. Παρά τις αντιρρήσεις συμβούλων και άλλων ειδικών (οι πηγές ήταν πολύ μακριά από την πόλη, το νερό ίσως χανόταν στην διαδρομή του, ότι ο χρόνος αποπεράτωσης ήταν μεγάλος και το κόστος υψηλότατο χωρίς βέβαιη επιτυχία) ο Μοροζίνι δεν πτοήθηκε. Όρισε πραγματογνώμονες, το πόρισμα των οποίων επιβεβαίωσε την άποψή του, και ξεκίνησε το έργο, αρχές Ιανουαρίου του 1627.
 
Οι εργασίες ξεκίνησαν με εντυπωσιακές ταχύτητες για να καλύψουν απόσταση 15,5 χιλιόμετρα μέχρι την κρήνη με τα Λιοντάρια, στο κέντρο της πόλης. Συνεργεία εργάζονταν για να κατασκευάσουν το κουτούτο (condotto)
που θα έρρεε το νερό και άλλα συνεργεία για να κατασκευάσουν τις υδατογέφυρες στο Καρυδάκι, στη Συλλαμο, στην πάνω Κνωσό, στις Τρεις Καμάρες, και χιλιάδες εργάτες λιθοξόοι και γλύπτες εργάζονταν στην πλατεία ετοιμάζοντας τα μάρμαρα, τα ανάγλυφα, τα λιοντάρια και το υπερφυσικό άγαλμα του Ποσειδώνα με την τρίαινα για τη γνωστή μας κρήνη. Το έργο τελείωσε μέσα σε 15 μήνες, πραγματικά σε χρόνο ρεκόρ. Η γραμμή που ακολουθούσε ο υδαταγωγός ξεκινούσε από την πηγή στα "Πελεκητά", έπαιρνε το νερό της πηγής Αγίου Ιωάννη του Μυριστή και προχωρούσε στην αριστερή πλευρά του ποταμού Κατσαμπά/ Καίρατου. Το νερό της μονής Καρυδάκι περνούσε την υδατογέφυρα και ενωνόταν με τον κεντρικό υδαταγωγό, περνούσε τις υδατογέφυρες στην Σίλαμο και στη Φορτέτσα και έφτανε στην τάφρο του φρουρίου." (αποσπάσματα από το βιβλίο του Σ. Σπανάκη "Η ύδρευση του Ηρακλείου")
 
Σε αυτά τα μονοπάτια βαδίσαμε το Σάββατο 16 / 04 / 2022, από την Πηγή των Πελεκητών, μέσα στο κνωσανό φαράγγι με την πλούσια χλωρίδα, τον ποταμό Καίρατο, είδαμε την ερειπωμένη Μονή της Παναγίας στη θέση "Καρυδάκι", μιας γυναικείας μονής του 13ου αι. που όταν κατασκευάστηκε το υδραγωγείο ο Μοροζίνι διέταξε να εκκενωθεί, όπως και ο γύρω οικισμός, θεσπίζοντας πολύ αυστηρούς νόμους σχετικά με όποιον προκαλούσε οποιαδήποτε βλάβη στο υδραγωγείο ή στις πηγές, απαγόρευσε την οποιαδήποτε καλλιέργεια στα 10 βήματα από τις γέφυρες και όρισε υπεύθυνους υπαλλήλους με ισόβια ανάθεση για την συντήρηση των γεφυρών.
 
Περάσαμε δίπλα στην υδατογέφυρα του Μοροζίνι, περπατήσαμε στα μονοπάτια του βουνού και κάναμε μία στάση στο σύγχρονο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων.
 
Σύντομα φτάσαμε ως την υδατογέφυρα στα Σπήλια, που κατασκευάστηκε αργότερα στα χρόνια της αιγύπτιοκρατίας (1830-40) στην Κρήτη, υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1835-1839 στα χρόνια του Μουσταφά Πασά του Γκιριτλί (Κρητικού), στην οποία διοχετεύτηκε επιπλέον νερό και από την πηγή Φουντάνα, ανάμεσα στο σημερινό Σκαλάνι και τους Κουνάβους.
 
Πανέμορφη πορεία μέσα στη φύση και στην ιστορία του τόπου μας με πολύ όμορφη παρέα στην οποία με χαρά είδαμε και πολλά παιδιά να συμμετέχουν.
 
Έρχονται και άλλες μικρές αποδράσεις...
Π.Σ. Κνωσού/ Π.Σ. Αγ.Ιωάννη
 
 
 
Κείμενο:
Μάρα Παναγιωτάκη.
Πρόεδρος Π.Σ. Κνωσού

Ο Μαρίνος Ιδομενέως γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1936 10:30 π.μ., στα Πεζά.
Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος πέρασε από το χωριό με μεγάλη βαρβαρότητα. Όταν έπεφταν οι βόμβες, μικρό παιδί, καθόταν κάτω από το παράθυρο και ευχόταν να μην πέσει πάνω τους κι ούτε σε άλλους ανθρώπους. Μου είχε αναφέρει τον διαμελισμό που έζησε, ενός φίλου του από μία νάρκη.
Πεινούσαν πολύ! Συχνά, έψαχνε στα αποφάγια των Γερμανών για τροφή. Παρόλα αυτά, η μητέρα του κρεμούσε ό,τι είχε έξω από τα σπίτια ακόμα πιο πεινασμένων φτωχών ανθρώπων.

Όταν όλα αυτά πέρασαν, μου μιλούσε για τις βραδιές με τις καντάδες και τα γιασεμιά. Τον στενοχωρούσε που – όπως ένιωθε – όλα αυτά έχουν χαθεί. Δεν του άρεσε που δεν άκουγε καινούρια τραγούδια που να περιέχουν βάθος και αλήθεια. Έπαιζε λίγη μαντόλα στις καντάδες. Μια φορά, θυμάμαι, είχαμε πάει στο μουσείο Ν. Καζαντζάκη. Όταν παρακολουθούσαμε το βίντεο, τη στιγμή που αναφερόταν στα λόγια του Ν.Κ.¨ Ρώτησα την αμυγδαλιά αν υπάρχει Θεός και εκείνη άνθισε», θυμάμαι, ο μπαμπάς συγκινήθηκε πολύ και είπε «δεν μπορεί να χάνονται αυτοί οι άνθρωποι» και εννοούσε ότι κάτι συνεχίζεται και μετά θάνατον.

Μεγάλη ήταν η επιτυχία του να περάσει στην Πάντειο αλλά τα οικονομικά τους ήταν τόσο δύσκολα (έσβηνε και ξαναέγραφε στο ίδιο τετράδιο, είχε να δουλέψει για να βοηθήσει την οικογένειά του, αφού ο Πατέρας του είχε πεθάνει όταν ήταν 17 ετών) που τον ανάγκασε να σταματήσει τις σπουδές του, 1 χρόνο περίπου από την έναρξή τους.

Από μικρός, είχε κλίση στα γράμματα. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος. Στο σχολείο, συναντιόταν με τους φίλους του και διάβαζαν ποιήματα. Διασκεύαζε θεατρικά. Υπάρχουν φωτογραφίες και το σενάριο από τη διασκευή που είχε κάνει στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Δύσκολη περίοδος για όνειρα.

Μικρός, έψαλε στην εκκλησία και μου μιλούσε συχνά για τα λόγια της θείας λειτουργίας. Κάποτε, καθώς οδεύαμε προς το Άγιον Όρος, ρώτησε στο καραβάκι έναν Ιερέα για το ποια είναι η σημαντικότερη ποιότητα και όταν η απάντηση που πήρε δεν ήταν αυτή που περίμενε, γύρισε και μου είπε: «η Αγάπη είναι Γιάννη μου». Του άρεσε πολύ η στιγμή που ακούγονταν στη Θεία λειτουργία το «Σε υμνούμεν» • έκλεινε τα μάτια, έγερνε λίγο το κεφάλι εμπρός και σαν να το σιγοτραγουδούσε μαζί με τον ψάλτη. Μου έλεγε ότι ενώ δεν μας αφήνουν να παρουσιάσουμε μια συναυλία σε ναό, στα λόγια της λειτουργίας, αναφέρεται «Αινείτε Αυτόν εν τυμπάνω και χοροστασία• αινείτε αυτόν εν χορδαίς και οργάνω. Αινείτε Αυτόν εν κυμβάλοις ευήχοις• αινείτε Αυτόν εν κυμβάλοις αλαλαγμού.
Πάσα πνοή ας αινή τον Κύριον. Αλληλούϊα. (Ψαλμοὶ 150:3-6)
Έδινε μεγάλη σημασία στην ουσία κάθε λέξης.

Κι έτσι, πέρασαν τα χρόνια, παντρεύτηκε την Ιωάννα Παπαδάκη από το Τυμπάκι, η οποία του στάθηκε για 54 χρόνια με την ίδια αγάπη που είχε κι αυτός για εκείνη και ήταν μεγάλη!
Γεννήθηκε η αδελφή μου Αγγελική το 1964 κι εγώ στις 28 Αυγούστου του 1971. Εργάστηκε με πολύ ζήλο στην Ένωση Πεζών και όταν βγήκε στη σύνταξη, του δόθηκε ξανά πολύς χρόνος για την αγάπη του, τα γράμματα. Έγραφε νυχθημερόν. Είχε ευκολία με την εκμάθηση των υπολογιστών και χειριζόταν άψογα τα βασικά προγράμματα. Έγραψε πολλά ποιήματα, τα Κρητικά του Γλωσσάρια και θεατρικά. Κάποια από τα θεατρικά του, τα έχει γράψει σε δύο εκδοχές: στην Ελληνική και στην Κρητική.
Τα τελευταία χρόνια, είχε δημιουργήσει μια θεατρική ομάδα και παρουσίαζε αυτά τα θεατρικά του έργα ως κανονική παράσταση με κοστούμια, σκηνικά.. Πηγαίνανε και μικρές περιοδείες σε χωριά. Του άρεσε αυτό, να δίνει σε ανθρώπους αυτή την ποιότητα. Ήταν εξαιρετικός ηθοποιός. Έβγαινε από μέσα του αβίαστα, ελεύθερα.

Τη μεγάλη αγάπη για τα γράμματα, την είχε και η αδελφή μου η Αγγελική. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία και μετά το μεταπτυχιακό της, ολοκλήρωσε και το διδακτορικό της στο Παρίσι. Δεν την πίεσε. Ούτε εμένα πίεσε. Δεν με ενθουσίαζε το σχολείο και ήμουν καλός σε όσα μαθήματα είχα καθηγητή/τρια με έρωτα για αυτό που έκανε. Πάντα μου έλεγαν οι δάσκαλοι «αν αυτό το παιδί διάβαζε».. Δεν με πίεσε όμως ο Πατέρας μου, ποτέ. Κι όταν τελείωσα τις πανελλήνιες και του είπα ότι δεν έγραψα καλά, μου είπε «ετοιμάσου να συνεχίσεις τις μουσικές σου σπουδές στην Αθήνα». Τον αγκάλιασα, τον σήκωσα ολόχαρος, περιστρέφοντάς τον γύρω από μένα.

Τρία χρόνια πριν ολοκληρώσει αυτή τη ζωή του, του ζήτησα, όπως και στη μητέρα μου, να επικοινωνούμε πιο ουσιαστικά και να μην περιορίζεται η κάθε μας συνάντηση στα άνευ ιδιαίτερης ουσίας. Το δέχθηκαν κι έτσι η επικοινωνία μας έγινε ουσιαστικότερη.
Όταν στις τελευταίες του στιγμές τον ρώτησα «Αν Μπαμπά θα μπορούσες τώρα να βγεις και να περπατήσεις, τι θα ήθελες; Να πάμε μια βόλτα στη θάλασσα, στο βουνό ή να γράψεις; Και μου απάντησε «Να γράψω». Στην παραμονή του επί 3,5 μήνες στο νοσοκομείο, ένιωσε αγάπη από τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που του φέρθηκαν, όπως και σε κάθε ασθενή, πολύ ανθρώπινα. Όμως, μετά από λίγες μέρες, δεν μπορούσε πια να γράψει. Κι αυτό τον στενοχώρησε. Καταφέραμε πάραυτα και ολοκληρώσαμε και τον 3ο τόμο του Κρητικού γλωσσαρίου του με 13500 λέξεις και διπλάσιες μαντινάδες. Έκλεινε τα μάτια, μου έλεγε κι έγραφα. Σε λίγο καιρό, κι αυτό του το βιβλίο θα κυκλοφορήσει.

Πρόλαβα να του εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου.

Τελειώνοντας αυτή τη μικρή μου αναφορά στον Πατέρα και Φίλο Μαρίνο Ιδομενέως, σας παραθέτω μια συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Υπέρηχος», στις 24-6-2008:

Θα ήθελα τη σημερινή εκπομπή μας να την αφιερώσομε στο περιβάλλον. Στο περιβάλλον, που γι’ αυτό πολύς λόγος γίνεται τελευταία, πολλά σχεδιάζονται για να γίνουν, αλλά και που ελάχιστα πράγματα γίνονται. Εδώ θα ήθελα να σας διαβάσω ένα ποίημά μου, το οποίο έχω γράψει το 1992, όταν ακόμα η παγκόσμια κοινότητα, αχνά αχνά έβλεπε στον ορίζοντα την επικείμενη αυτοχειρία της και το βιασμό, από μέρους της, του περιβάλλοντος.
ΔΕ ΔΙΨΟΥΝΕ ΠΙΑ ΓΙ’ ΑΓΑΠΗ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ

Δε Διψούνε πια γι΄ Αγάπη οι Καρδιές
Αυτός ο κόσμος, μοιάζει να τον ξέχασ΄ ο Θεός,
αλλιώς θα ήτανε γεμάτος καλοσύνη.
Ακόμα πιο γλυκά θα κελαηδούσαν τα πουλιά
και πιο πολύ θα μοσχοβόλαγαν οι κρίνοι.

Πιο λαμπερά θα φάνταζαν τ΄ αστέρια τ΄ ουρανού,
δε θα προλέγανε κακά τα νυχτοπούλια
και δε θα σκοτεινιάζανε τη νύχτα τα βουνά,
ούτε θα σκέπαζαν τα σύννεφα την πούλια.

Αγάπης όρκους, κάτω απ΄ το φως του φεγγαριού,
θα μολογούσανε στις νιες τα παλικάρια
και με φιλιά στο στόμα και κανάκια κι αγκαλιές,
σ΄ ένα δεντρί κι οι δυο θα γίνονταν κλωνάρια.

Πέρασαν, όμως κι έφυγαν αυτές οι εποχές!
Κανείς πια δε ρωτά αν βγήκε το φεγγάρι,
όπως κανείς δεν κόβει να χαρίζει γιασεμιά
και οι γαζίες μαραθήκαν στο πατάρι.

Ούτε κιθάρες πια ακούς, ποτέ, στις γειτονιές,
κανείς δε βγαίνει στα δρομάκια για καντάδα.
Θαρρείς και δεν διψούνε πια γι’ αγάπη οι καρδιές
και το κλεφτό φιλί δεν έχει νοστιμάδα.

Έγινε η ζωή μας τόσοι στείρα και πεζή
και είν΄ αδύνατο κανείς να το πιστέψει,
πως μια φορά, σε άλλες ξεχασμένες εποχές,
είχε μερίδιο και η καρδιά στη σκέψη.

......................................................................................................................
Αγάπη, λοιπόν! Μας λείπει η αγάπη. Μας λείπει η αγάπη για τ’ αστέρια τ’ ουρανού, για το φεγγάρι, για τις γαζίες στο πατάρι, για τα γιασεμιά, για το κλεφτό φιλί.
Μας λείπει η αγάπη για το άνθρωπο. Μας λείπει ο έρωτας, οι καντάδες, οι όρκοι κάτω από το φως του φεγγαριού.
Μας λείπει η αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό, για το περιβάλλον.
Αντίθετα μας περισσεύει η αγάπη για τα πεζά, τα εφήμερα, για το χρήμα, για την σαρκική μας απόλαυση. Μας περισσεύει η αγάπη για την απάτη, την εκμετάλλευση του ανθρώπου, της φύσης και του περιβάλλοντος, στην ουσία.
Δεν διστάζομε να δηλητηριάζομε τα έμψυχα, μα και τα άψυχα γύρω μας για να κερδίσομε χρήματα. Κάθε μέρα αποκαλύπτονται και καινούριες απάτες και εγκλήματα κατά της υγείας της ανθρωπότητας, αλλά και το έρμου του περιβάλλοντος, με μόνο γνώμονα το αθέμιτο οικονομικό όφελος. Την αισχροκέρδεια δηλαδή.
Μα ποια, μπορεί να είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το περιβάλλον, αν δεν είμαστε εμείς, αν δεν είναι η φύση, το κάθε φτωχό αγριολούλουδο, ο κόσμος γύρω μας, η ίδια η ζωή;
Τα γνωρίζομε, άραγε όλα αυτά ή μήπως μας είναι άγνωστα και πρέπει να φροντίσομε να τα μάθομε και να τα καταλάβομε, ώστε να εκτιμήσομε την αξία τους και να λάβομε μέτρα για την προστασία τους, αφού βέβαια τα αγαπήσομε πρώτα;
Η τεράστια πρόοδος, σε εισαγωγικά, της τεχνολογίας έχει σαν συνέπεια την υπερβολική εκμετάλλευση της φύσης. Οι αναθυμιάσεις από τις βιομηχανίες και ιδιαίτερα από τα πυρηνικά εργοστάσια, τα καυσαέρια των τροχοφόρων, τα λύματα, τα απορρίμματα, οι χημικές ουσίες, οι αλόγιστες χρήσεις των λιπασμάτων και οι εγκληματικές των γεωργικών φαρμάκων συνθέτουν το τραγικά εγκληματικό σύνολο του βιασμού του περιβάλλοντος, μολύνοντας και δηλητηριάζοντας την ατμόσφαιρα, τις θάλασσες, μα και τη στεριά, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται καθημερινά πολλά είδη φυτικών και ζωικών οργανισμών. Οι συνεχείς πυρκαγιές καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και τη ζωντάνια της φύσης.
Με άλλα λόγια η οικολογική ισορροπία έχει πληγωθεί θανάσιμα.
Αν συνεχίσομε με το ίδιο ρυθμό να βιάζομε το περιβάλλον, σύντομα, λένε οι ειδικοί, το ένα τέταρτο των ειδών του πλανήτη θα εξαφανιστεί.
Και για να το καταλάβομε αυτό, αρκεί να λάβομε υπόψη ότι περίπου, λένε και πάλι οι ειδικοί, 26.000 από τα γνωστά είδη της φύσης εξαφανίζονται κάθε χρόνο, ενώ το 40% της επιφάνειας της γης έχει ήδη μεταλλαχτεί. Το διοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί, τα τελευταία χρόνια, κατά 30%. Οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις, λόγω της λειψυδρίας, θέλουν τη Νότια Πελοπόννησο και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να γίνουν έρημοι.
Από όλα τα παραπάνω δεν είναι δύσκολο να καταλάβομε ότι περιβάλλον κι εμείς είμαστε ένα. Η διαφορά είναι ότι την αγάπη και τη φροντίδα που μας παρέχει η φύση, εμείς την εξοφλούμε με το βιασμό και την κακοποίησή της. Ξεχνούμε, όμως, ότι όσο εκείνη θα ζει, θα ζούμε κι εμείς. Ο θάνατος ή ο αφανισμός της σημαίνει θάνατο και αφανισμό και για μας. Η ζωή της, ζωή μας. Πότε επιτέλους θα το καταλάβομε αυτό; Τόσο δύσκολο είναι δηλαδή να το καταλάβομε; Οι καμπάνες χτυπούνε αδιάκοπα στα καμπαναριά! Γιατί προσποιούμαστε πως δεν τις ακούμε;
Εδώ πάλι ταιριάζει ένα άλλο ποίημά μου το οποίο έγραψα το Γενάρη του 1998. «Έτος 1998 μ.Χ
....................................Έ. 1998 Μ.Χ...............................................
έ. 1998 μ.Χ.

Ποιο σύννεφο θα φέρει τη βροχή
και ποιος ανθός θα στάξει βάλσαμο
σ’ ένα περιβόλι απόκοσμο,
που τ’ άγρια στοιχειά του αιμοσταλάζουν;

Συρφετός παγερών ανέμων,
σφοδρών κυματισμών, βιαστών της σκέψης
κι ορμητικών ρυπαρών χειμάρρων,
αντιπαλεύουν με τη ζωή και κυλούν οι χρόνοι.

Κλεφτά φωλιάζουν τα περιστέρια.
Ο καπνός της σάρκας, που λειώνει
ηδονικά στο βωμό της παρακμής,
φαρμακώνει του Απρίλη τ’ άρωμα.

Η κεντητή γλυκολαλιά των αηδονιών
στο ανοιξιάτικο ξημέρωμα,
μέρα τη μέρα γίνεται απόμακρος σκοπός,
που τραγουδιέται άκομψα
σαν ξεχασμένο, άκαιρο, νοσταλγικό τραγούδι.

Αγέννητες ψυχές χαροπαλεύουν άσιτες,
το κλεμμένο ψωμί σκουριάζει στ’ άστρα
αδέσποτο σιδερικό,
κι οι αστροναύτες μετρούν παράσημα.

Ξέφωτο, δε λέει να φανεί.
Το σκοτάδι πυκνώνει και βουλιάζει η φέξη.
Συνειδητή αυτοχειρία, κακία,
ή λήθαργος; Ποιος ξέρει!...
Ηράκλειο 11-01-1998

Τον κόσμο αυτό μας τον κληροδότησαν οι πρόγονοί μας αγνό, φροντισμένο και όμορφο. Εμείς πώς, άραγε, θα τον παραδώσομε στα παιδιά και στα εγγόνια μας; το αναλογιστήκαμε ποτέ αυτό; Ας το αναλογιστούμε όσο ακόμα είναι καιρός. Σε λίγο θα είναι αργά!
Εμπρός, λοιπό, όλοι στις επάλξεις! Ας στρατευτούμε όλοι να σώσομε τον κόσμο, για να σωθούμε κι εμείς. Στο χέρι μας είναι, να ανακόψομε την καταστροφική πορεία του πλανήτη και να ξαναφέρομε το γέλιο και την ελπίδα στα παιδιά μας, κληροδοτώντας τους τον παράδεισο, που εμείς κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.
Και αφού γίνουν όλα αυτά και αφού ολοκληρωθεί τελετή της ανακοπής της πορείας του πλανήτη προς την καταστροφή, ας πλησιάσομε όλοι να πάρομε από το χέρι της αγάπης και της γαλήνης το αντίδωρο.

.......................................ΑΝΤΙΔΩΡΟ.............................

Η φωτοστάλα της αστραπής
στο σκοτεινό βασίλειο
της μουχλιασμένης φυλακής,
φτεροκοπά σαν αναπνιά ελπίδας.

Το αγιοκέρι της προσευχής,
ζωγραφιστό ξημέρωμα
του τελευταίου πρωινού,
αργοκεντά της λευτεριάς το γέλιο.

Ξεγελασμένη η λευτεριά,
φυλλομετρά το κίτρινο,
παλιοτεφτέρι του καιρού
και προσδοκά η καταχνιά ν’ αστράψει.

Αγριοδάφνες, λυγαριές,
κι ανθοσταλιές κυκλάμινου,
κρυφοστολίζουν τη βραδιά
για να φανεί το γελαστό φεγγάρι,

να χρυσοφέξει ο ουρανός
κι ο βιαστής του όνειρου,
αποκομμένος ναυαγός,
να βυθιστεί στα σκοτεινά πελάγη.

Λευτερωμένη η αστραπή,
θα ξεχαστεί φωτόλουστη
στη χαραμάδα της ψυχής,
για να κρατεί λαχταριστό τον ήλιο.

Μισοσπασμένο οχυρό
η ξεγνοιασιά του λήθαργου,
αναθαρρεύει τώρα και φορεί
το φωτεινό Αυγερινό στην κόμη.

Θα ξημερώσει! Μου γελά !
Και η ζωή στολίζεται
να ξανασμίξει με το φως,
για να χαρεί τον κουρνιαχτό του ανέμου.
Ηράκλειο 24-11-1996 

 

 

Κείμενο από τον κ. Ιωάννη Ιδομενέως

Πραγματοποιήθηκαν τα σχολικά πρωταθλήματα 2022 και είχαμε μεγάλη συμμετοχή από τα παιδιά του τμήματος Σκάκι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη!

Η συμμετοχή τους είναι μέρος της διαδικασίας της εκμάθησης.

 

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!!

 

Πληροφορίες Συμμετοχής στο τμήμα Σκάκι:

Παπανδρέου Μαρία 

Τηλέφωνο: 6973 826452

Σελίδα 1 από 2

Σύνδεσμοι

Φωτογραφίες Άρθρων

Το Βήμα του Αϊ Γιάννη Τεύχος 52, Σεπτέμβιος 2024

4ος ΡΟΔΑΝΘΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ!

Έναρξη Τμημάτων 2024-2025

Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτυ

Πρωτοχρονιάτικη Πίτα 2024

Χριστουγεννιάτικη Αλυσίδα 2023

Αποτελέσματα 3ου Ροδάνθειου Δρόμου

Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης Ζωής

Ψυχική υγεία παιδιών & εφήβων

© 2021 Aigiannis. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Designed By