Νοεμβρίου 12, 2024

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας

Όνομα χρήστη
Κωδικός
Να με θυμάσε
3ος Ροδάνθειος Δρόμος
 
Αγώνας 5,000 μ.
 
1η: Δήμητρα Ανδρούτσου
2η: Αλεξάνδρα Σμυρνάκη
3η: Χριστίνα Παπαχατζάκη
 
1ος: Τάκης Μενεγής
2ος: Δημήτριος Δαγκωνάκης
3ος: ΝίκοςΖηδιανάκης
 
Παιδικός Αγώνας 1,000 μ.
 
1η: Αγγελική Καλαιτζάκη
2η: Τατιάνα Αναστασάκη
3η: Μαρία Αναστασάκη
 
1ος: Εμμανουήλ Χαιρέτης
2ος: Εμμανουήλ Αναστασάκης
3ος: Δημήτρης Τσουλακίδης
 
ΛΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ με τους αριθμούς συμμετοχής θα βρείτε εδώ: https://pdfhost.io/v/kSp9NhE5S_
Μπορείτε να αντιστοιχίσετε το νούμερο σας με τον χρόνο που έχει καταγραφεί.
Ευχαριστούμε θερμά τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης: Νικολάου Θανάση, Κοπιδάκη Γιάννη, Μακράκη Ειρήνη, Νάκη Κυριακή, Πλαγιανάκου Δήμητρα, Κυπραίο Γιώργο, Μπουχλάκη Ελπίδα, Κωλέτση Χριστίνα ,Μπάντρα Σταυρούλα και την ειδικευόμενη αναισθησιολογίας κα. Παναγιώτα Δαριβιανάκη, που αφιέρωσαν χρόνο και μας έκαναν μια εξαιρετική και άρτια οργανωμένη ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση κατοίκων του Αγ. Ιωάννου και άλλων προαστίων του Ηρακλείου στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με τα χέρια, στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή αλλά και στις βασικές αρχές πρώτων βοηθειών.
 
H ομάδα Basic Life Support - BLS Ηράκλειο μέλη των οποίων ήταν οι φοιτητές/εκπαιδευτές μας, στεγάζεται στο Εργαστήριο Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι εκπαιδευτικό κέντρο και είναι αναγνωρισμένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (erc.edu). Τελεί υπο την αιγίδα της καθηγήτριας ανασθησιολογίας ΠΑΓΝΗ κας. Αλεξάνδρας Παπαϊωάννου και τον Δ/ντη ΤΕΠ ΒΝΠΗ κο. Όθων Φραϊαδάκη.
 
Ευχόμαστε η συνεργασία αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο για επόμενες δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση ακόμη περισσοτέρων πολιτών.
 
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όλοι μπορούμε να σώσουμε μια ζωή με τα 2 μας χέρια αρκεί να γνωρίζουμε τον τρόπο!
 
Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι μέσα από τη διαδραστική αυτή διαδικασία πήραν εφόδια και πληροφορίες ώστε να μπορούν να παράσχουν πρώτες βοήθειες όπου χρειαστεί.
 
Λόγω της - συγκινητικά - μεγάλης ανταπόκρισης, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καλύψουμε όλες τις συμμετοχές. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου για να ενημερωθείτε για μελλοντική επανάληψη του σεμιναρίου.
 
 
 
Σε μια περίοδο που η ψυχική υγεία έχει αρχίσει να απασχολεί την κοινωνία, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες (παιδιά και έφηβοι) που είναι πιο ευάλωτες, ο Πολιτιστικό Σύλλογος Αγίου Ιωάννου διοργάνωσε εκδήλωση με διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου. Μας βοήθησαν να εστιάσουμε στις αιτίες των κοινωνικών προβλημάτων (κακοποιήσεις, εξαρτήσεις, βίες ή αποκλίνουσες συμπεριφορές κά), στην επίδραση του lock down την περίοδο της πανδημίας στις ευαίσθητες αυτές ηλικίες, αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα τις δυνατότητες και ανάγκες για την πρόληψη τους.
 
Ευχαριστούμε την Μαρία Αναστασάκη (ψυχίατρο) που με την ομιλία της μας εισήγαγε στις έννοιες γύρω από τα ψυχικά νοσήματα, τις εξαρτήσεις κά, τα πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά που δείχνουν τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες σε ειδικούς λειτουργούς της ψυχικής υγείας, με μια σειρά ειδικοτήτων για την ολόπλευρη στήριξη του ατόμου.
 
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Γιώργο Σαμιωτάκη (παιδοψυχίατρο στο ΠΑΓΝΗ) που εστιάζοντας στα ζητήματα των κακοποιήσεων, πραγματικά μας ευαισθητοποίησε στα ζητήματα της ευθύνης που έχουμε σαν κοινωνία να σταθούμε πλάι στην νέα γενιά. Να αναγνωρίζουμε αλλά και να πράττουμε απέναντι σε κάθε μορφής κακοποιητική συμπεριφορά, να απαιτούμε την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υγείας μέσα από τα νοσοκομεία αλλά και τα σχολεία. Την αναγκαία βοήθεια στο επίπεδο της πρόληψης με στήριξη στην οικογένεια, στους εκπαιδευτικούς και συνολικά στο περιβάλλον των παιδιών και εφήβων.
Ακόμη ευχαριστούμε για τις παρεμβάσεις τους:
 
Την Λίνα Καλογήρου (εργαζόμενη στην κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη) η οποία ανέδειξε την δουλειά της ομάδας σε πιάτσες και στέκια νεολαίας χτίζοντας δεσμούς με παιδιά που βρίσκονται στη φάση πειραματισμού με ουσίες.
Τον Δημήτρη Δουλουφάκη (αντιπρόεδρο της Ένωσης συλλόγων γονέων μαθητών Δ. Ηρακλείου) για την ζωντανή εικόνα που μετέφερε με προβλήματα αλλά και με τις ανησυχίες των γονέων μέσα από τα σχολεία.
Την Κατερίνα Χαλκιαδάκη (μέλος του ΔΣ της ομάδας γυναικών της ΟΓΕ-ψυχίατρος) που μετέφερε την εμπειρία των διεκδικήσεων για ενίσχυση της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και του ιατροπαιδαγωγικού που αποτελούν απαραίτητες δομές για την ψυχική υγεία στις νεαρές ηλικίες.
 
Τέλος ευχαριστούμε όλους όσους στήριξαν την εκδήλωση και πρακτικά αλλά και με την παρουσία τους μέσα από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις τους σε μια ζωντανή και δημιουργική συζήτηση.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ιωάννου συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία-Συρία.
 
Η ομάδα Αλληλεγγύης του Π. Συλλόγου συγκέντρωσε κουβέρτες, είδη προσωπικής υγιεινής & χαρτικά, τρόφιμα μακράς διαρκείας και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
 
θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπολίτες μας, που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά μας και έσπευσαν να προσφέρουν για τους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.

Με αφορμή το βιβλίο "Ο Πρίγκιπας Χαρταετός" γίναμε, για δεύτερη φορά, μικροί και μεγάλοι, μια όμορφη συντροφιά στις 15 Ιανουαρίου 2023 στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη. Η αίθουσα Ταντάλου & Γαζίου μεταμορφώθηκε στο νησί του Πηγαινέλα.

Η Ελένη Μπετεινάκη μας μετέφερε στη Χώρα της Φαντασίας με την ζεστή αφήγηση της και τις υπέροχες κούκλες της. Μας αποκάλυψε τον μαγικό τρόπο που καθετί, μικρό ή μεγάλο, μπορεί γίνει έμπνευση για μία καλή ιστορία. Μας θύμισε τον σπουδαίο ρόλο που παίζει ο εικονογράφος στην ολοκλήρωση ενός βιβλίου. Ανταλλάξαμε σφιχτές αγκαλιές, αληθινά ευχαριστώ και υποσχέσεις να ανταμώσουμε ξανά. Τα παιδιά ζωγράφισαν το όνειρο τους στον χαρταετό τους κι έφυγαν πετώντας.

Ο ήρωας του βιβλίου μας θύμισε ότι με καλή πρόθεση, ευγένεια κι εμπιστοσύνη τα όνειρα πραγματοποιούνται. Και κάπως έτσι αρχίζει και το δικό μας όνειρο "Με αφορμή ένα βιβλίο..." να παίρνει μορφή και ν' αποκτάει τη δική του φωνή.
 
Η εθελοντική ομάδα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης "Μαρίνος Ιδομενέως" ευχαριστεί το Δ.Σ. για την συνεργασία, την Δέσποινα Μαραγκάκη για την σταθερή υποστήριξη και το κατάστημα MOCANNELLA στην Λεωφόρο Κνωσού για το γλυκό κέρασμα που πρόσφερε στους επισκέπτες μας. 
Ο Χάνδακας υπέφερε ανέκαθεν από έλλειψη νερού.
 
Την πόλη εξυπηρετούσαν πηγάδια, δεξαμενές για το βρόχινο νερό και κάποιες μικρές πηγές γύρω από την πόλη που διοχέτευαν νερό σε δημόσιες κρήνες. Οι κάτοικοι αναγκάζονταν να αγοράζουν από τους νερουλάδες το νερό από το πηγάδι του Κατσαμπά ή από τον ποταμό Καίρατο που όμως δεν ήταν ιδιαίτερα καθαρό. Μόνο κατά τον 16ο αι., όταν φάνηκε πια καθαρά η τουρκική απειλή, η Βενετία άρχισε να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ύδρευση των αστικών κέντρων της Κρήτης, ώστε σε περίπτωση πολιορκίας να μην υπάρξει απόλυτη λειψυδρία. Κατασκευάστηκαν λοιπόν νέες δεξαμενές, δόθηκε διαταγή να επισκευαστούν οι παλιές και οι Βενετοί σκέφτηκαν να μεταφέρουν στο Χάνδακα νερό πηγών με υδραγωγείο φυσικής ροής.
 
Το 1626 ήρθε στην Κρήτη ο ανώτατος αξιωματούχος Φραγκίσκος Μοροζίνι αρχικά ως Δούκας το 1612 και ως γενικός προβλεπτής το 1625 (ο τελευταίος υπερασπιστής της Κρήτης, με το ίδιο όνομα, ήταν ανιψιός του).
Ο Μοροζίνι, διαβάζοντας μια έκθεση του Οrsini με περιγραφή του Γιούχτα, είδε ότι εκεί βρίσκονταν πολλές πηγές με καλά και υγιεινά νερά: πήγε ο ίδιος και βρήκε δύο πράγματα που ήταν τα θεμέλια του νέου υδραγωγείου: πολλές πήγες με άφθονα νερά που μπορούσαν να ενωθούν όλα μαζί στο Καρυδάκι και ότι ήταν υψηλότερα από την πόλη 120 γεωμετρικά βήματα, άρα μπορούσαν να διοχετεύσουν νερό στην πόλη. Παρά τις αντιρρήσεις συμβούλων και άλλων ειδικών (οι πηγές ήταν πολύ μακριά από την πόλη, το νερό ίσως χανόταν στην διαδρομή του, ότι ο χρόνος αποπεράτωσης ήταν μεγάλος και το κόστος υψηλότατο χωρίς βέβαιη επιτυχία) ο Μοροζίνι δεν πτοήθηκε. Όρισε πραγματογνώμονες, το πόρισμα των οποίων επιβεβαίωσε την άποψή του, και ξεκίνησε το έργο, αρχές Ιανουαρίου του 1627.
 
Οι εργασίες ξεκίνησαν με εντυπωσιακές ταχύτητες για να καλύψουν απόσταση 15,5 χιλιόμετρα μέχρι την κρήνη με τα Λιοντάρια, στο κέντρο της πόλης. Συνεργεία εργάζονταν για να κατασκευάσουν το κουτούτο (condotto)
που θα έρρεε το νερό και άλλα συνεργεία για να κατασκευάσουν τις υδατογέφυρες στο Καρυδάκι, στη Συλλαμο, στην πάνω Κνωσό, στις Τρεις Καμάρες, και χιλιάδες εργάτες λιθοξόοι και γλύπτες εργάζονταν στην πλατεία ετοιμάζοντας τα μάρμαρα, τα ανάγλυφα, τα λιοντάρια και το υπερφυσικό άγαλμα του Ποσειδώνα με την τρίαινα για τη γνωστή μας κρήνη. Το έργο τελείωσε μέσα σε 15 μήνες, πραγματικά σε χρόνο ρεκόρ. Η γραμμή που ακολουθούσε ο υδαταγωγός ξεκινούσε από την πηγή στα "Πελεκητά", έπαιρνε το νερό της πηγής Αγίου Ιωάννη του Μυριστή και προχωρούσε στην αριστερή πλευρά του ποταμού Κατσαμπά/ Καίρατου. Το νερό της μονής Καρυδάκι περνούσε την υδατογέφυρα και ενωνόταν με τον κεντρικό υδαταγωγό, περνούσε τις υδατογέφυρες στην Σίλαμο και στη Φορτέτσα και έφτανε στην τάφρο του φρουρίου." (αποσπάσματα από το βιβλίο του Σ. Σπανάκη "Η ύδρευση του Ηρακλείου")
 
Σε αυτά τα μονοπάτια βαδίσαμε το Σάββατο 16 / 04 / 2022, από την Πηγή των Πελεκητών, μέσα στο κνωσανό φαράγγι με την πλούσια χλωρίδα, τον ποταμό Καίρατο, είδαμε την ερειπωμένη Μονή της Παναγίας στη θέση "Καρυδάκι", μιας γυναικείας μονής του 13ου αι. που όταν κατασκευάστηκε το υδραγωγείο ο Μοροζίνι διέταξε να εκκενωθεί, όπως και ο γύρω οικισμός, θεσπίζοντας πολύ αυστηρούς νόμους σχετικά με όποιον προκαλούσε οποιαδήποτε βλάβη στο υδραγωγείο ή στις πηγές, απαγόρευσε την οποιαδήποτε καλλιέργεια στα 10 βήματα από τις γέφυρες και όρισε υπεύθυνους υπαλλήλους με ισόβια ανάθεση για την συντήρηση των γεφυρών.
 
Περάσαμε δίπλα στην υδατογέφυρα του Μοροζίνι, περπατήσαμε στα μονοπάτια του βουνού και κάναμε μία στάση στο σύγχρονο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων.
 
Σύντομα φτάσαμε ως την υδατογέφυρα στα Σπήλια, που κατασκευάστηκε αργότερα στα χρόνια της αιγύπτιοκρατίας (1830-40) στην Κρήτη, υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1835-1839 στα χρόνια του Μουσταφά Πασά του Γκιριτλί (Κρητικού), στην οποία διοχετεύτηκε επιπλέον νερό και από την πηγή Φουντάνα, ανάμεσα στο σημερινό Σκαλάνι και τους Κουνάβους.
 
Πανέμορφη πορεία μέσα στη φύση και στην ιστορία του τόπου μας με πολύ όμορφη παρέα στην οποία με χαρά είδαμε και πολλά παιδιά να συμμετέχουν.
 
Έρχονται και άλλες μικρές αποδράσεις...
Π.Σ. Κνωσού/ Π.Σ. Αγ.Ιωάννη
 
 
 
Κείμενο:
Μάρα Παναγιωτάκη.
Πρόεδρος Π.Σ. Κνωσού

Ο Κυριακάτικος περίπατος στο δρόμο της Φασκομηλιάς ? μας βρήκε όλους στον τερματισμό του, γεμάτους εικόνες και μυρωδιές της άνοιξης που επιτέλους ήρθε και στον τόπο μας!

Και στον επόμενο περίπατο με το καλό αγαπητοί συνοδοιπόροι!

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε ο Κυριακάτικος περίπατος που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ιωάννη στις 13 Φεβρουαρίου.

Μικροί και μεγάλοι, άντρες – γυναίκες, αλλά το σημαντικότερο ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά συμμετείχαν και απόλαυσαν ήλιο και άθληση μέσα σε μια όμορφη διαδρομή γεμάτη πράσινο, νερό στο ποτάμι & καθαρό αέρα.

Όλοι μαζί, μια μεγάλη παρέα έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο Κυριακάτικο περίπατο.

Ας μας γίνει τρόπος ζωής το περπάτημα.


Θα υπάρξει και επόμενο ραντεβού περπατήματος, το οποίο θα ανακοινωθεί και πάλι από τον Σύλλογο.


Εκεί που υπερισχύει ο εγωισμός και ο ατομικισμός, οφείλουμε να στραφούμε προς τη συνεργασία και την προσφορά.

Η ομάδα αλληλεγγύης του Συλλόγου μας στηρίζει ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας με είδη ρουχισμού, διατροφής αλλά και υπηρεσίες. Συνεργαζόμαστε γι αυτό στενά με το ΚΕΚΟΙΦ ΑΠΗ/ Αγίου Ιωάννη και Φορτέτσας και  με τα ιδρύματα Καλοκαιρινού. Εθελοντές φίλοι και μέλη του Συλλόγου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προκειμένου να στηριχθούν συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική και ψυχική κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει κύκλους ομιλιών με τίτλο «Ακούω – Κατανοώ – Επικοινωνώ» σε συνεργασία με σύμβουλους ψυχικής υγείας.

Σύνδεσμοι

Φωτογραφίες Άρθρων

Το Βήμα του Αϊ Γιάννη Τεύχος 52, Σεπτέμβιος 2024

4ος ΡΟΔΑΝΘΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ!

Έναρξη Τμημάτων 2024-2025

Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτυ

Πρωτοχρονιάτικη Πίτα 2024

Χριστουγεννιάτικη Αλυσίδα 2023

Αποτελέσματα 3ου Ροδάνθειου Δρόμου

Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης Ζωής

Ψυχική υγεία παιδιών & εφήβων

© 2021 Aigiannis. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Designed By